Beszéljünk róla, de tegyünk is ellene!

Szívférgesség megelőzhető, tanulj a hibámból

Zsömréró 2008 októberében született. Fajtáját tekintve rövid szőrű magyar vizsla.

1920507_10200803689649585_209249027_n.jpg

Az őszi napsütésben

Hobbi tenyésztőtől, törzskönyv nélkül vettem. Testvéreivel egy elkerített részen futkostak, mikor bementem közéjük. A „Ki szeretne Zsömréró lenni?” kérdésemre egyértelműen csak Ő reagált. Ráült a lábamra, és nézett, hogy mehetünk. (Valójában lehet az volt a gondolataiban, hogy: mindegy mi lesz a nevem, csak adj enni.) Első perctől kezdve haspók volt, és ha nem figyeltünk volna oda, képes lett volna rosszullétig enni magát. Kiskorában volt egy csont növekedési gondja, emiatt közel két hétig sínben volt a lába, de ebből végül nyomtalanul felépült. Annyira, hogy kölyök korára már nagyon szeleburdi, és energikus lett. Különös élvezettel ásta, és túrta fel a kertet. Mindenhol, válogatás nélkül. Étellel jól lehetett motiválni, Neki a dinnye és annak tulajdonképpen még héja is különleges csemegének hatott. Igazi házőrző révén, mindenkinek (még nekem is) azonnal rákapott a lábfejére és addig el nem engedte, míg nem lett az illető lába bokáig nyálas. Szandálban, papucsban ez kissé érzékenyen érintett, de zárt cipőben inkább csak kellemetlen volt. Senkit, soha nem bántott, de egyik séta alkalmával találkozott egy kecskével, akkor láttam először és utoljára a benne lappangó vadászösztönt. Ez az incidens óta viszont senki, és semmi nem tudta kizökkenteni a kényelmes kis életéből. Játékok addig voltak érdekesek, míg apró (1-2 centis) darabokra nem szedte. Így egy idő után már csak az üres PET palackokat kapta meg. Macskákkal különös kapcsolata volt. Azt hitte, hogy azok is az előbb említett "játékok" kategóriába tartoznak. Nekem nem volt gond, a szomszédnak jobban. De hozott elő a kamrából egeret is, amit jelzés értékkel (és persze jutalomfalatokért cserébe) pontosan a bejárati ajtó küszöbére tett. Nehogy ne vegyük észre, biztosra ment.

11698667_10203397322688790_6354771480309326882_n.jpg

"Nem én voltam. Ahhoz a darabhoz a hátam mögött semmi közöm."

20160628_133004.jpg

PET palack "gyilkos"

20170326_133505.jpg

 

Nyalánkságra várva fotózhattuk kedvünk szerint20160628_133017.jpg

13775534_10205361688516708_3964673148227449690_n.jpg

Költözik Bicskére. (A pléd változatlanul Vele tart.)

Majd egy kis időre egyedül maradt, utána Apukám társa lett. Végül Bicskére került, és Anyukámmal töltötte az utolsó évét. 2017 nyarán el kellett altatni, és ennek a szomorú évfordulónak az emléke ösztönzött, hogy felhívjam a figyelmet egy fontos, kutyatulajdonosokat érintő problémára.

Zsömrérónak még pár boldog, játékos év juthatott volna. Makkegészségnek örvendett, oltások és a féregtelenítése  is rendszeresen megtörtént, vagyis tényleg rendezett, jó körülmények között élt. Amíg egy fertőzött szúnyog meg nem csípte. Az állatorvos felkészületlen volt, és akkoriban még sajnos nem is kapott kellő figyelmet a vérszívók által terjesztett úgynevezett szívférgesség nevű betegség. A féreg terjedéséért feltételezések szerint a klímaváltozás okolható, mivel az ezt terjesztő szúnyogok trópusokon jelentek meg először. Akkortájt még elég kevés volt az igazolt megbetegedés. Bár az is lehet, hogy Zsömréróhoz hasonlóan sok kutya úgy pusztult el, hogy a diagnózis nem vagy csak későn történt meg.

Most lehet sokan hátradőlnek, hogy Ő kutyáját ez biztosan nem érinti. Persze, nálam is, és az országban mindenhol irtják a szúnyogokat szinte egész nyáron, de sajnos ez nem elég. A kulcs és a megoldás egyértelműen a megelőzés, és ennek fontosságára hívnám fel most a figyelmet. Ne arra várjunk, hogy teljesen megszűnjenek a vérszívók a városunkban, hanem keressük fel az állatorvosunkat rendszeres időközönként. A fertőzöttség meglétét korai stádiumban szűrővizsgálatokkal tudjuk igazolni, vagy jobb esetben kizárni.

A szívférgesség tipikusan az a betegség, amit viszonylag egyszerű megelőzni, míg a már megbetegedett állat gyógykezelése igen kis százalékban eredményes!

Mi esetünkben egyszerű nátha volt az első diagnózis. Mint utólag kiderült, itt sajnos megpecsételődött Zsömréró sorsa. A tévesen kezelt tünetek, az orvosi figyelmetlenség a kutyám életébe került. Mikor hetekkel később se lett jobban, sőt fokozatosan romlott az állapota, akkor került sor a vérvizsgálatra és erre a gyorstesztre. Addigra már elég késő volt. Nem szeretnék senkit megijeszteni, és azóta én is már felkészültebb vagyok. Az enyhébb fertőzöttség esetén mérsékelt fáradékonyság, lesoványodás, alkalmankénti száraz köhögés, nehezített légzés fordulhat elő. Előrehaladott állapotban már kifejezetten nehézlégzés, makacs és száraz köhögés, hasvízkór, a végtagok vizenyője hívhatják fel a figyelmet a betegségre. A súlyosabb tüneteket mutató kutyák sajnos el is pusztulnak rövid időn belül. Zsömrérónál nem szerettem volna megvárni, hogy a betegsége teljesen feleméssze a testét. Elmondtam Neki, hogy a további szenvedései elkerülése végett elaltatjuk. Tudom, hogy megértette és érezte, hogy nekem nem is, de Neki könnyebb lesz így.

19059220_10207952709410611_3682148328081572695_n.jpg

Utolsó napunk együtt

Hogyan védekezhetünk a szívférgesség ellen? Féregellenes hatású spot on készítmények alkalmazása ajánlott legalább tavasztól őszig, ezek többsége tetvek, bolhák, kullancsok ellen is hatásos. Javasolt évente legalább egyszeri, de inkább kétszeri féregszűrés elvégzése.
Kölyökkutyák esetében legkésőbb nyolc hetes életkorban meg kell kezdeni a védekezést. Az első kezeléshez képest fél évre, azt követően pedig évente ajánlott szűrővizsgálatot végezni ezeken a kutyákon. A 7 hónapos kor feletti kutyák esetében (amennyiben azoknál korábban nem alkalmaztak szívférgesség megelőzésére alkalmas szereket) a védekezés megkezdése előtt szűrővizsgálatot kell végezni, és azt fél év múlva, majd évente egyszer ismételni.

 

Abban bízok, hogy legalább egy kutya életét megmentettem az írásommal, és ugyanennyi gazdi lett tájékozottabb e témát illetően, akkor Zsömréró nem halt meg hiába. Én sajnos, meg nem történtté nem tudom tenni az eseményeket, de Te, kedves Olvasó még sokat tehetsz az állatodért.

In memorian Zsömréró
2008.09.-2017.07.

nevtelen.png